5 tipů, jak zabezpečit auto proti krádeži

Přestože žijeme v relativně bezpečné zemi s nízkou kriminalitou, krádeže aut jsou na denním pořádku a představují tak pro většinu majitelů noční můru. Naštěstí se škála možností, jak zabezpečit vozidlo, výrazně rozšířila a dnes už se nemusíme spoléhat pouze na uzamykatelnou páku na volantu. Jak tedy nejlépe zabezpečit auto proti krádeži?


Přestože žijeme v relativně bezpečné zemi s nízkou kriminalitou, krádeže aut jsou na denním pořádku a představují tak pro většinu majitelů noční můru. Naštěstí se škála možností, jak zabezpečit vozidlo, výrazně rozšířila a dnes už se nemusíme spoléhat pouze na uzamykatelnou páku na volantu. Jak tedy nejlépe zabezpečit auto proti krádeži?

 

1. Mechanické zabezpečení auta

Na chvíli se ještě vrátíme ke zmiňované páce na volant, která spadá do kategorie mechanického zabezpečení auta. Kromě ní sem patří také uzamykatelné „botičky“ na kolo auta, zámky na pedály či na řadící páku. Tyto prostředky k zabezpečení vozidla jsou už dnes spíše vzácností a vlastně se není čemu divit. Pro řidiče představují přítěž, jelikož manipulace s nimi zabere čas a na druhé straně odstranit tyto zabezpečovací prostředky zlodějům zabere většinou jen pár minut. Přece jen ale v některých případech i klasické mechanické zabezpečení auta má smysl; může zachránit především majitele starších a levnějších aut. Představuje totiž pro zloděje přece jen drobnou komplikaci a psychologickou překážku, která ho odradí od krádeže a kvůli které si raději vybere podobné ale nezabezpečené auto stojící hned vedle. Jinými slovy u starších a levnějších vozů stále platí, že mechanické zabezpečení auta je lepší než žádné zabezpečení. Navíc přijde většinou na pouhých pár stovek korun.

 

2. Zabezpečení auta alarmem

Starý dobrý alarm. Další ze způsobů zabezpečení auta, který odradí méně zkušené zloděje. Ti si svůj úmysl buďto rozmyslí již při pohledu na blikající světýlko uvnitř automobilu, nebo se dají na útěk při spuštění hlasitého zvukového signálu. Pro zkušenější zloděje ale alarm většinou nepředstavuje problém a během pár minut si s ním poradí. Další nevýhodou zabezpečení vozidla pomocí alarmu je falešný poplach způsobený například dotekem kolemjdoucího chodce. Ten se týká ale pouze levných, a ještě k tomu špatně instalovaných alarmů. Pokud investujete do kvalitnějšího alarmu, tomuto problému se vyhnete. Výhodou je opět poměrně příznivá cena začínající u kvalitnějších autoalarmů okolo 3 000 Kč.

 

3. Skrytý vypínač

Ochranu vozidla proti krádeži může zajistit také skrytý vypínač, který, pokud není zapnutý, nedovolí nastartovat. Vypíná totiž startér, popřípadě napájení benzinového čerpadla. Zde je ale namístě se zamyslet, jestli váš skrytý vypínač je skutečně skrytý před zlodějem. Ten totiž většinou moc dobře ví, kde ho má hledat a většinou skutečně najde. A pokud naopak skryjete tento vypínač až moc dobře a učiníte ho špatně přístupným, komplikujete tak život sami sobě, jelikož tento vypínač budete muset zapínat před každou jízdou. Je zde ale obstojné řešení a tím je zvolení kombinace již existujících tlačítek na palubní desce, která bude nést funkci skrytého vypínače. Tato varianta je pro zloděje mnohem větší překážkou a pro vás naopak ulehčením. O montáž skrytého vypínače se vám postarají v servisu nebo přímo u výrobce vypínače, a to za cenu od 600 Kč výše.

 

4. GPS pro zabezpečení auta i jeho vyhledání

Zabezpečení auta proti krádeži poskytuje i GPS lokátor. Díky přidruženým čidlům informuje majitele na jeho mobilní telefon při neoprávněnému vniknutí do auta. Při případné krádeži pak lokalizuje auto s přesností kilometru v otevřené krajině. Stejně jako u skrytého vypínače je ale zapotřebí dobře rozmyslet jeho umístění v autě, aby ho zloděj hned na první dobrou nenašel a neodstranil. Pokud ovšem tento aspekt vyřešíte, jedná se o účinný systém, jak mít své auto pod kontrolou (minimálně jeho polohu).

 

5. Jak pomůže při hlídání auta satelit

Větší přesnost než GPS při hledání odcizeného auta poskytne satelitní vyhledávání, u kterého se přesnost pohybuje v řádech jednotek metrů. Tato varianta zabezpečení auta navíc většinou kombinuje více systémů a je tak tím nejlepším způsobem, jak auto nejen vyhledat, ale také proti samotné krádeži zabezpečit. Většinou je satelitní vyhledávání napojeno na bezpečnostní agenturu a v případě odcizení vozidla za ním agentura posílá svůj zásahový vůz. Často také zahrnuje funkci imobilizéru, který znemožní nastartování. Satelitní vyhledávání v kombinaci s dalšími systémy patří mezi dražší způsoby zabezpečení auta proti krádeži. Vyjde vás řádově na desítky tisíc korun a připočítejte ještě roční poplatky bezpečnostní agentuře. Pro dražší a luxusnější auta se ale rozhodně vyplatí, jeho efektivita je vysoká.

Zajistěte si přehled o aktuální pozici vašeho auta a jeho satelitní sledování s Ecofleet.

 

 



Add a Comment