Pojištění vozidla proti krádeži a 4 tipy, jak získat slevu

Statistiky hovoří jasně – každou hodinu je ukraden jeden český automobil. Některé z nich pak v mžiku zmizí v zahraničí, jiné jsou zase rozebrány na náhradní díly. Chránit vůz před krádeží lze různými způsoby, od mechanického zabezpečení, přes alarm po GPS systém.


Statistiky hovoří jasně – každou hodinu je ukraden jeden český automobil. Některé z nich pak v mžiku zmizí v zahraničí, jiné jsou zase rozebrány na náhradní díly. Chránit vůz před krádeží lze různými způsoby, od mechanického zabezpečení, přes alarm po GPS systém. Více jsme na toto téma psali v článku o zabezpečení auta. Zloději jsou ale vynalézaví, proto nezapomeňte také na pojištění auta proti krádeži. Máte přitom na výběr ze dvou základních možností – sjednat si havarijní pojištění, jehož součástí je i pojištění auta proti krádeži, nebo se připojistit proti krádeži vozidla k povinnému ručení. Jaká varianta je pro vás ta pravá a jak můžete na pojištění proti krádeži auta získat slevu?

 

Pojištění auta proti krádeži jako součást havarijního pojištění

Havarijní pojištění vás chrání před finančními následky škod, které vzniknou jak vlastním zaviněním, tak i přičiněním neznámého viníka či v důsledku živelné události. Výhodou je, že tedy kryje riziko nehody, živelné události, vandalismu i krádeže vozu a jeho výbavy v jednom. Tato varianta pojištění vozu proti krádeži vás sice vyjde dráž, ale v některých případech se šetřit opravdu nevyplácí. Zejména pro majitele nových a dražších vozů, které se často kradou na objednávku, je havarijní pojištění tím nejlepším řešením, jak pojistit své vozidlo proti krádeži. Zároveň se tak i kryjete před dalšími nepříjemnostmi, které by jinak dokázaly vaši peněženku značně odlehčit.

 

Připojištění vozu proti krádeži k povinnému ručení

Havarijní pojištění je sice smysluplný pojistný produkt, jak už ale bylo řečeno, jeho nevýhodou je vyšší cena. Proto se příliš nevyplatí majitelům starších a ojetých aut, jejichž hodnota se pohybuje v rozmezí od desítek tisíc korun po zhruba čtvrt milionu. V takovém případě je nejlepším řešením pojistit auto proti krádeži formou připojištění k vašemu povinnému ručení. Jen počítejte s tím, že připojištění ne vždy plnohodnotně nahradí pojištění auta proti krádeži v rámci havarijního pojištění. Ne všechny pojišťovny například do připojištění zahrnují kromě krádeže vozidla také odcizení příslušenství a výbavy.

 

Na kolik vás pojištění auta proti krádeži vyjde?

To záleží na celé řadě faktorů. U obou variant pojištění auta proti krádeži se výše ceny pojistného odvíjí od stáří vozidla a jeho pořizovací ceny. Roli hraje také značka vašeho vozu. Za pojištění proti krádeži auta, jehož značka je mezi zloději oblíbená, zkrátka zaplatíte více. Dále záleží také na místě bydliště, jelikož některé lokality jsou zloději aut vyhledávány více než jiné. Obecně lze ale říci, že cena připojištění proti krádeži auta k povinnému ručení vás vyjde ročně okolo 1000 Kč při limitu pojistného plnění 100 000 Kč. Havarijní pojištění se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Níže vám přinášíme několik tipů, jak si sjednat pojištění auta proti krádeži se slevou.

 

4 tipy, jak získat slevu na pojištění auta proti krádeži

· Zabezpečte své auto proti krádeži

Vysoká míra krádeží aut a na druhé straně nízká šance na jejich nalezení motivují mnohé pojišťovny k tomu, že za kvalitní zabezpečení auta jsou ochotné udělit slevu na havarijní pojištění. Jinými slovy, pokud si sjednáte pojištění auta proti krádeži v rámci havarijního pojištění a vaše auto bude zároveň efektivně zabezpečeno proti krádeži, máte šanci na slušnou slevu. Ta se pohybuje v rozmezí 10–20 %, což v případě havarijního pojištění rozhodně není zanedbatelná částka. Samozřejmě záleží na úrovni zabezpečení; čím efektivnější zabezpečení, tím větší sleva. Na největší slevu tedy většinou dosáhnete se zabezpečením auta pomocí GPS lokátoru, který vás jednak informuje o neoprávněném vniknutí do vozidla, a jednak v případě odcizení lokalizuje vozidlo s přesností na kilometr v otevřené krajině. V Ecofleet se vám o zabezpečení vašeho auta pomocí GPS rádi postaráme.


· Využijte internetové srovnávače

Ať už jste se rozhodli pro pojištění auta proti krádeži v rámci havarijního pojištění nebo jako připojištění k povinnému ručení, tu nejlepší nabídku vám pomohou najít internetové srovnávače. Nic vás to nebude stát a ušetříte tím mnoho hodin strávených procházením webových stránek či obvoláváním jednotlivých pojišťoven. Tyto srovnávače vám mnohdy pomohou najít opravdu zajímavé podmínky pojistných smluv. Navíc za online sjednání poskytuje mnoho pojišťoven slevu. Tak hurá do virtuálního světa pro pojistku.

 

· Bezškodní průběh aneb jezděte opatrně

Velmi zajímavé slevy jsou při sjednávání havarijního pojištění k dispozici bezproblémovým řidičům. Za bezškodné roky jsou některými pojišťovnami považovány striktně roky bez nehod, jiné pojišťovny jsou férovější a zohledňují to, zda jste případnou havárii skutečně zavinili vy sami. Samozřejmě čím víc bezškodných let, tím větší sleva, která se v některých případech může vyhoupnout až na neuvěřitelných 60 %.

 

· Pojištění si nechte pravidelně přepočítávat

Jak již bylo zmíněno, cena pojištění vozidla proti krádeži se odvíjí mimo jiné od stáří auta, respektive od jeho aktuální ceny. A jelikož cena vašeho vozu přirozeně každým rokem klesá, je to pro vás zároveň příležitost, jak platit méně za pojištění proti krádeži. Nechte si proto havarijní pojištění po roce nebo po dvou pravidelně obnovovat. Musíte na to sice myslet sami (pojišťovny vás neupozorní na tuto možnost), ale vyplatí se to. Na ceně pojištění vozidla proti krádeži to bude znát.




Add a Comment