GPS lokátor pro seniory od předpisů po praxi

Pokud pečujete o své staré rodiče nebo prarodiče, GPS lokátor pro seniory zajistí jejich bezpečí a vám přinese klid. Jaké všechny možnosti máte a na co si dát při pořizování GPS lokátoru pro seniory pozor?


Starší paní sešla z cesty a zabloudila v lese, senior nasedl do špatného autobusu a nedokázal najít cestu zpět domů. Podobné případy se objevují v médiích často. S rostoucím věkem totiž bohužel téměř vždy přichází i zhoršená orientace a ztráta zdravého úsudku. Rodina a blízcí jsou však jednou z nejcennějších věcí, které v životě máme. Pokud pečujete o své staré rodiče nebo prarodiče, GPS lokátor pro seniory zajistí jejich bezpečí a vám přinese klid. Jaké všechny možnosti máte a na co si dát při pořizování GPS lokátoru pro seniory pozor?

 

GPS lokátor pro seniory a zpracování osobních údajů

O tom, že sledujete jeho pohyb pomocí GPS lokátoru, musí senior vědět a musí s tím také souhlasit. Při používání GPS lokátoru pro seniory totiž dochází ke zpracování osobních údajů seniora, jako je jeho zeměpisná poloha, rychlost pohybu a směr pohybu. Abyste tedy jednali v souladu se zákonem na ochranu osobních údajů, bez souhlasu seniora se neobejdete. Souhlas seniora se zpracováním osobních údajů (a tedy s tím, že ho budete přímo vy sledovat přes GPS lokátor) po vás bude s největší pravděpodobností vyžadovat samotný prodejce GPS lokátoru pro seniory, a to v písemné podobě. Na vyžádání prodejce nebo Úřadu pro ochranu osobních údajů jste pak jako sledující povinni tento písemný souhlas předložit ke kontrole. I když tedy jednáte v dobré víře a snažíte se jen zajistit bezpečí seniora, zákon je zákon a hovoří jasně – písemný souhlas je třeba.

 

S čím vším vám GPS lokátor pro seniory pomůže?

GPS lokátory pro seniory mohou mít kromě přesné lokalizace i další funkce. Umožní signalizovat případ nouze, zprostředkují hlasovou komunikaci nebo odposlech. Také vás dokáží upozornit, když senior opustí vymezený prostor nebo naopak když do vybrané oblasti vstoupí. Dozvíte se tak, že například dorazil v pořádku z nákupu domů nebo omylem nasedl na špatný autobus.

GPS lokátory pro seniory jsou k dostání v mnoha různých podobách, velikostech a s různými přídavnými funkcemi. Můžete tak vybrat přesně ten, který vašemu blízkému sedne na míru podle jeho potřeb.

 

Klasický GPS lokátor pro seniory

Jako první se vám pravděpodobně vybaví GPS lokátor pro seniory ve tvaru malé krabičky. Ten pomocí sítě GPS určuje přesnou polohu seniora a tu vám zasílá na zvolené telefonní číslo nebo zvolenou e-mailovou adresu. Můžete si přitom vybrat časové intervaly, ve kterých vás lokátor pravidelně informuje o poloze, nebo vytočit číslo SIM karty lokátoru a získat aktuální informace. GPS lokátor lze také propojit s mobilní aplikací, pohyb seniora tak máte jako na dlani. Některé modely navíc nabízejí možnost odposlechu. Pokud máte obavu, že se senior nachází v krizové situaci, zavoláte na číslo SIM karty lokátoru a hned zjistíte, co se v místě děje, aniž by to lokátor nějak indikoval.

Tento GPS lokátor pro seniory bývá malý a lehký, snadno ho tak vložíte do kapsy nebo třeba nákupní tašky, se kterou senior pravidelně vyráží do obchodu. Jeho výhodou je navíc nižší cena a univerzálnost použití. Pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete dále sledovat polohu seniora, můžete tento GPS lokátor vložit například do auta a zabezpečit se tak pro případ krádeže.

 

Hodinky s GPS lokátorem pro seniory

Máte v rodině seniora, který se občas zapomene, ale jinak mu to myslí a dokáže držet krok s dnešní technickou dobou? Pak jsou tou správnou volbou hodinky, které kromě sledování polohy seniora nabízí ještě celou řadu dalších funkcí. GPS lokátor pro seniory v podobě těchto hodinek slouží totiž současně jako telefon, takže vám senior může zavolat v případě nouze. Může ale vytočit i několik dalších čísel, která jsou v hodinkách uložena, a popovídat si tak se známými nebo jim poslat textovou či hlasovou zprávu. Seniory, kteří rádi chodí na procházky a výlety, potěší také funkce krokoměru či jednoduchého vestavěného fotoaparátu.

 

GPS lokátor pro seniory jako přívěsek na krk

Pokud jsou hodinky pro vašeho seniora příliš náročné na ovládání, ale zároveň od lokátoru očekáváte více funkcí než jen určení polohy, pořiďte svému seniorovi GPS lokátor v podobě přívěsku na krk. Ten bývá vybaven senzorem pádu a SOS tlačítkem, kterým může senior v případě nouze zahájit hlasovou komunikaci s vámi. Jeho nespornou výhodou je také to, že ho nosí senior neustále při sobě nehledě na to, kterou bundu nebo který batoh si vezme.

Se zajištěním bezpečí vašich blízkých pomocí osobního GPS lokátoru vám rádi v Ecofleet pomůžeme.



Add a Comment