Styl jízdy řidiče: Proč hraje pro vaši firmu roli a jak řidiče motivovat?

Má vaše firemní auto neobvykle vysokou spotřebu paliva? Je potřeba často dolévat motorový olej? Vyžaduje auto častý servis související s opotřebením? To všechno poukazuje na špatný styl jízdy řidiče s firemním vozem. Nešetrné zacházení s firemními auty přiznává až 40 % zaměstnanců.


Má vaše firemní auto neobvykle vysokou spotřebu paliva? Je potřeba často dolévat motorový olej? Vyžaduje auto častý servis související s opotřebením? To všechno poukazuje na špatný styl jízdy řidiče s firemním vozem. Nešetrné zacházení s firemními auty přiznává až 40 % zaměstnanců. Jako zaměstnavatel a majitel vozového parku tím zbytečně přicházíte o velké peníze, a nejen o ně. Proč byste se měli zajímat, jak vaši zaměstnanci zachází s firemními auty, jak řidiče motivovat k šetrné jízdě a jak je kontrolovat?

 

Proč hraje styl jízdy řidiče firemního vozu roli

Proč je styl jízdy zaměstnance, který řídí firemní auto, důležitý? Na prvním místě kvůli bezpečnosti. Bezpečnosti nejen vašich zaměstnanců, ale také ostatních řidičů a chodců. Autonehoda zaviněná vozidlem, které je ze všech stran polepeno logem firmy, je nejen neštěstím, ale také újmou na dobrém jménu vaší firmy.

V případě poškození dobrého jména se nemusí jednat hned o autonehodu. Stačí agresivní řidič, který se nezdráhá jezdit na červenou a s použitím klaksonu nijak nešetří. Už i to vytvoří v myslích kolemjdoucích negativní konotace s vaší firmou.

Špatný jízdní styl řidičů může způsobit také nárůst firemních nákladů až o desítky procent. Jízda ve stylu brzda-plyn totiž enormně zvyšuje spotřebu pohonných hmot a opotřebení vozu. Nešetrným stylem jízdy vám tak vzrostou náklady za palivo a za servis. Současně se urychlí celkové opotřebení vozu, kvůli kterému budete muset svůj vozový park častěji obměňovat.

Vyšší spotřeba pohonných hmot jde také ruku v ruce s vyššími emisemi vašich firemních vozů. Pokud vám ekologie nic neříká, tak vašim stakeholderům ano.

Společenská odpovědnost firem zahrnující právě i environmentální otázky je dnes standardem, který očekávají jak zákazníci, tak investoři.

 

Jak řidiče motivovat k lepšímu stylu jízdy

Motivovat firemní řidiče, aby se služebními auty zacházeli šetrně, lze například udělováním odměn za nízkou spotřebu paliva. Podstatou je vyvolat mezi zaměstnanci soutěživost v rámci toho, kdo dosáhne nejlepších jízdních výsledků. V praxi to může vypadat například tak, že stanovíte normovanou spotřebu pohonných hmot za určitá období a tu pak porovnáte s reálnou spotřebou jednotlivých řidičů. Pokud bude řidičova spotřeba menší než vámi stanovená norma, bude odměněn. Pokud naopak překročí určitý limit, například 110 % stanovené normy, bude řidič za svůj styl jízdy sankcionován a bude se muset v následujících měsících zlepšit.

Dalším způsobem motivace je zařazení šetrného stylu jízdy přímo do klíčových ukazatelů výkonnosti. Požadovanou hospodárnost pak můžete přiřadit buď celé organizaci, nebo jednotlivým řidičům. Dobrý styl jízdy řidiče se tak stane přímou součástí firemní strategie a nebude možné ho obejít.

V rámci motivace věnujte také čas proškolení vašich zaměstnanců. Každý řidič určitě ví, že styl jízdy brzda-plyn k vozidlu příliš šetrný není. Možná ale nezná další zásady a tipy pro šetrný styl jízdy. Školení by ho mělo s těmito zásadami seznámit, stejně jako naučit ho ovládat konkrétní typ vozidla, se kterým jezdí. Zlepšené ovládání vozidla a šetrný styl jízdy řidičů pak automaticky sníží spotřebu paliva a rychlost opotřebení auta.

 

Monitoring stylu jízdy řidiče

Přimět řidiče k zodpovědnému zacházení s firemními vozy můžete také pomocí monitoringu, který vám umožní sledovat a vyhodnocovat styl jízdy vašich řidičů. Odhalíte tak nežádoucí zacházení s firemními vozy, jako je například prudké zrychlování, neplynulá jízda nebo agresivní průjezd zatáčkami. Díky jasné identifikaci řidiče pak můžete za takové chování řidičům udělovat sankce a nešetrný styl řízení vašich vozů eliminovat.

Kompletní řešení monitoringu vašich řidičů vám poskytne Ecofleet. Postaráme se jak o monitoring stylu jízdy řidičů, tak o sledování jejich polohy v reálném čase nebo třeba vedení elektronické knihy jízd. Své řidiče s námi máte pod drobnohledem.

 



Add a Comment