5 tipů, jak zabezpečit motorku

Svoboda, rychlost, nezávislost, přátelé. Motorka je zkrátka životním stylem. Každý motorkář si chce určitě dosyta užít závěr letošní sezóny a plánuje ještě několik vyjížděk. Neměl by ale také zapomenout na praktické záležitosti jako zabezpečení motorky, a to jak na cestách, tak doma. Jak tedy nejlépe zabezpečit motorku proti krádeži?



Svoboda, rychlost, nezávislost, přátelé. Motorka je zkrátka životním stylem. Každý motorkář si chce určitě dosyta užít závěr letošní sezóny a plánuje ještě několik vyjížděk. Neměl by ale také zapomenout na praktické záležitosti jako zabezpečení motorky, a to jak na cestách, tak doma. Jak tedy nejlépe zabezpečit motorku proti krádeži?


Řetězový zámek – základ pro zabezpečení motorky

Žádnému motorkáři by neměl chybět řetězový zámek. Samozřejmě ale není zámek jako zámek. Zapomeňte na ty nejlevnější za 500 Kč, které by ochránily tak nanejvýš jízdní kolo. Pro zabezpečení motocyklu použijte kvalitní zámek z tvrzené oceli s ochranným pláštěm, který odolá jakýmkoliv pokusům o přeřezání, stejně jako extrémním teplotám. Váš řetězový zámek by měl disponovat speciálním uzamykacím systémem, který nebude možné odvrtat ani vytrhnout. Při zabezpečení motorky pomocí řetězového zámku myslete také na to, že je potřeba ho druhým koncem připoutat k nějakému těžkému předmětu nebo zabetonovanému ocelovému oku. Pokud si vyberete chatrné zrezlé zábradlí, bude vám i ten nejkvalitnější ocelový zámek k ničemu. Zároveň by měl zámek celou svou plochou viset ve vzduchu, abyste případnému zloději ztížili manipulaci s ním. Ceny lepších řetězových zámků k zabezpečení motocyklu začínají zhruba na 1500 Kč, jejich mírnou nevýhodou je přitom váha, která může dosahovat až 7 kg v závislosti na délce.

Zabezpečení motocyklu kotoučovým zámkem

Kotoučový zámek představuje speciální zámek, který se umisťuje na přední kolo motorky a zabraňuje v jízdě. Oproti řetězovému zámku je jeho výhodou skladnost a nižší hmotnost. Na druhou stranu není sám o sobě tak účinný, protože motorku lze i s ním přenést. Proto se tento typ zabezpečení motorky často prodává se zabudovaným alarmem, který při neoprávněné manipulaci s motorkou spustí zvukový signál.


Alarm na motorku s přídatnými čidly

Moto alarm je samozřejmě možné pořídit nejen jako součást kotoučové brzdy, ale také samostatně. Pro co nejlepší zabezpečení motorky vybírejte alarm s otřesovými čidly a čidly pro snímání zatížení sedadla, která vás na zvolený mobilní telefon informují o tom, že někdo neoprávněně manipuluje s vaším motocyklem či na něj nasedne. I ty nejlevnější alarmy na zabezpečení motorky mají dnes zabudovaný imobilizér. Ty dražší vám pak nabídnou i čidlo, které hlídá vstup do zapalování, a funkci dálkového vypnutí motoru pro případ, že by zloděj imobilizér překonal.


Zabezpečení motorky pomocí GPS lokátoru

K zabezpečení vašeho motocyklu proti krádeži pomohou také moderní technologie v podobě GPS lokátorů. Ty vás budou informovat pomocí SMS nebo mobilní aplikace v případě neoprávněné manipulace s motorkou. Pokud by došlo ke krádeži, budete díky nim moci sledovat pohyb a aktuální polohu motorky.


Nezapomeňte na zabezpečení motorky v garáži

Často se stává, že je zabezpečení motorky na cestách promyšlené do posledního detailu, ale na ochranu před krádeží z garáže motorkář zapomene. Garáže bývají samy o sobě velmi slabě zabezpečené, a tudíž se často stávají lehce dobytným cílem zlodějů, kteří sem míří mimo jiné právě i pro motorky. Nejlepší způsob, jak zabezpečit motorku uvnitř garáže, představují mechanismy typu X Safety Box. Ty lze navrtat téměř do každého materiálu, od dřeva přes kov až po cihly. Motorku k nim pak připevníte kvalitním řetězovým zámkem, o kterém byla řeč na začátku článku. Tímto mechanismem lze navíc zabezpečit nejen motorku, ale i jiné cenné předměty jako například drahá jízdní kola či sekačky, takže se vám investice do něj rozhodně vyplatí. Nezapomeňte si stejný mechanismus opatřit i do nákladního prostoru svojí dodávky, pokud motorku často převážíte autem. Právě převozní dodávky totiž představují podobnou slabinu jako garáže a jsou proto zloději často vyhledávané.

Zaujala vás možnost sledovat svou motorku pomocí GPS? Přečtěte si, jaké jsou možnosti monitorování vozidel.



Add a Comment