Jak vést knihu jízd a jak zajistit, aby se psala sama?

Ať už vozový park vaší firmy čítá 5 nebo 100 vozů, s největší pravděpodobností se vás týká povinnost vést knihu jízd. Papírovým knihám jízd ale už pomalu odzvonilo a místo nich přišla chytřejší řešení, která vám ušetří čas i peníze. Co musí kniha jízd obsahovat a jak si ulehčit její vedení?


Ať už vozový park vaší firmy čítá 5 nebo 100 vozů, s největší pravděpodobností se vás týká povinnost vést knihu jízd. Papírovým knihám jízd ale už pomalu odzvonilo a místo nich přišla chytřejší řešení, která vám ušetří čas i peníze. Co musí kniha jízd obsahovat a jak si ulehčit její vedení?


Kdy musíte vést knihu jízd?

Existují dvě základní situace, ve kterých jste povinni vést knihu jízd.

První situace je spojena s finančními důvody. Knihu jízd musí vést ten, kdo při daňovém přiznání neuplatňuje výdaje procentem z příjmů, tedy tzv. paušální výdaje, ale počítá reálné výdaje. Pak potřebuje pomocí knihy jízd evidovat i provoz služebního automobilu, aby bylo možné výdaje na pohonné hmoty pro uplatnění slevy na dani prokázat. Platí to přitom jak pro plátce, tak pro neplátce DPH.
Knihu jízd musíte vést také v případě, že dokládáte dodržování bezpečnosti práce. Z knihy jízd se totiž zjišťuje, jestli zaměstnanci dodržovali předepsané doby řízení a doby odpočinku a čerpali povinné bezpečnostní přestávky. Právní rámec při vnitrostátní dopravě tvoří nařízení vlády č. 168/2002 Sb., které řidičům ukládá například povinnost bezpečnostní přestávky v délce alespoň 45 minut nejdéle po 4,5 hodinách řízení. Jak je to v případě mezinárodní dopravy si můžete přečíst v našem článku o Evropské dohodě o práci osádek vozidel v mezinárodní silniční dopravě.

Co musí být v knize jízd uvedeno?

Kniha jízd vedená z finančních důvodů musí obsahovat následující údaje:

  • Datum
  • Čas odjezdu a příjezdu
  • Místo výjezdu a destinace
  • Účel cesty
  • Čerpané bezpečnostní přestávky – v kolik hodin přestávka začala a kdy skončila
  • Ujeté kilometry – počáteční a konečný stav tachometru
  • Čerpání pohonných hmot – počet natankovaných litrů a cena


V případě knihy jízd vedené pouze z bezpečnostních důvodů postačí zaznamenávat čerpání bezpečnostních přestávek, dobu řízení a dobu odpočinku. Záznamy musí být v takové knize jízd vedeny denně, nelze je tedy dopisovat zpětně například na konci pracovního dne nebo týdne. I u knihy vedené z finančních důvodů ale doporučujeme zaznamenat údaje hned po skončení jízdy; zpětně byste si už nemuseli vybavit všechny detaily.


Papírová versus elektronická kniha jízd

Kniha jízd může mít mnoho podob, od obyčejného sešitu přes předtištěné listy zakoupené v papírnictví až po elektronickou knihu jízd.

Papírovou knihu jízd lze doporučit tehdy, pokud váš vozový park čítá jen jednotky vozidel nebo pokud chcete snížit náklady na její pořízení na minimum. V ostatních případech se vyplatí investovat do elektronické knihy jízd, která nabízí mnoho výhod. Tak například ji nemůžete ztratit, její vyplňování je mnohem jednodušší a elektronická data jsou připravena pro další využití a analýzu. Elektronická kniha jízd může mít podobu samostatného programu instalovaného například do tabletu nebo může být součástí účetního softwaru. Chytrým řešením je GPS kniha jízd, která kromě vedení záznamů o jízdě nabízí ještě další funkce.

GPS kniha jízd od Ecofleet aneb vše v jednom

Když elektronická kniha jízd, tak od Ecofleet. Tato elektronická kniha jízd se totiž píše sama a je součástí kompletního řešení pro správu vašich firemních aut. Umí sama rozpoznat druh jízdy, pravidelně stahuje tachograf a odesílá online reporty na vaši e-mailovou adresu. Malý GPS lokátor, který jednoduše instalujete do cigaretové zásuvky v autě, se přitom postará nejen o vedení elektronické knihy jízd, ale poslouží také k monitoringu polohy vašich vozů v reálném čase. Navíc upozorní řidiče na povinné bezpečnostní přestávky a vás bude informovat v případě nešetrného stylu jízdy řidiče. GPS kniha jízd od Ecofleet vám tak odlehčí od povinnosti vést knihu jízd, lokátor poskytne absolutní přehled o vašem vozovém parku v reálném čase a díky optimalizaci tras a kontrole stylu jízdy ušetří náklady za pohonné hmoty.

 



Add a Comment