Jak naši spolupráci hodnotí Rohlik Group?


Rohlík.cz je první český startupový jednorožec, tedy společnost která jako první překročila hodnotu miliardy dolarů. Všichni jej asi známe, ale pro úplnost, jde o úspěšný český internetový obchod s potravinami, který expandoval do několika evropských zemí, mimo jiné do Maďarska, Rakouska, Německa nebo Rumunska. 

 

Proč nás Rohlík oslovil?

Na konci roku 2018 měl fleet / vozový park Rohlíku (Velká Pecka s.r.o.) 200 vozidel a již byl vybavený monitorovacím systémem. Rohlík si také půjčoval vozidla od společnosti Autoexpert spol s r.o. který používal námi dodávaný monitorovací systém. Díky tomu mohl Rohlík porovnat oba systémy ve svém provozu a s ohledem na rozdíl ve spolehlivosti a přínosu funkcí aplikace se rozhodl pro spolupráci s námi.

 

Jak probíhala naše spolupráce?

Spolupráce začala v roce 2019. Cílem nebylo jen vyměnit systém za spolehlivější, ale rovnou se podívat na další možná vylepšení. Společně jsme se podívali na celý proces last mile doručování a přišli jsme s několika návrhy, které jsme zavedli od prvních instalací GPS. 

  • Před začátkem naší spolupráce Rohlík používal ve vozidlech 2 služby. Tou první byl fleet management (GPS monitorování), které jsme nahradili námi dodávaným systémem. Druhou službou byl autonomní teplotní senzor s přenosem dat, jehož služba byla dražší než Fleet management. Proto jsme navrhli řešení spočívající v doplnění teplotních čidel k nově dodaným GPS monitorovacím zařízením. Přenosy dat o teplotě tak přenáší GPS monitorovací zařízení a drahou službu autonomního teplotního senzoru již nebylo nutné platit. Díky úspoře poplatků za nahrazené autonomní teplotní senzory, jsme jen v tomto kroku Rohlíku ušetřili víc než stál pronájem nových spolehlivých GPS zařízení a provoz námi poskytované služby fleet management aplikace. Celková úspora z původních nákladů činila 77%.
  • Umožnění startu vozidla až po identifikaci řidiče, aby se tím zajistilo, že každá jízda bude mít identifikovaného řidiče - maximum jízd v knize jízd uvádějí řidiče - nezbytnost pro zpětné dohledání viníka případné dopravní nehody, určení zodpovědnosti za pokuty, zlepšení přístupu řidičů k firemním vozidlům, atd. 
  • Hlídání dodržování rychlosti vozidel - snížení rizika nehod
  • API - Předávání dat o pohybu vozidel a teplotě nákladového prostoru přes API rozhraní do dalších systémů klienta
  • Funkce “Kdo tu byl” pro rychlé vyhledání, které vozidlo z vozového parku se ve vybraném místě a čase pohybovalo. 
  • A mnoho dalších vylepšení. 

 

V roce 2020 přišel Covid-19 a Rohlík začal růst z 200 vozidel na 2000. Pro nás, v tomto období značně intenzivní spolupráce, jak v ČR, tak i ve všech dalších zemích expanze, byla velká zkouška flexibility a schopností přicházet s inovativními řešeními týkajících se nejen fleetu ale i bezkompromisní kontroly kvality (trvalý monitoring teplotního režimu nákladového prostoru). Šlo především o osobní auta, ale také cargo kola, elektromotorky, kontejnery, elektromobily. Bylo to období plné různých omezení, nejistot, zvratů, uzavřených hranic atp. Jak tato omezení, tak vyšší náklady v západní Evropě nás přivedly k inovacím. Tou zásadní bylo strategické rozhodnutí o používání samoinstalačních GPS zařízení, které klient může sám zapojit do OBD II, tedy diagnostické zásuvky vozidla. Z této zásuvky je zařízení nejen napájeno, ale čte i potřebná data (např. stav tachometru, rychlost vozidla, u elektromobilů i stav nabití baterie nebo dojezd na aktuální nabití baterie). Měření teploty jsme zajistili přes teplotní čidla, která klient upevní v nákladovém prostoru a ta přes Bluetooth přenášejí data o teplotě do GPS zařízení. Stejnou technologii jsme použili s identifikačními kartami řidičů, jejichž přítomnost se tak zjišťuje automaticky bez přikládání čipů. Tím vším se odbouraly náklady na instalaci GPS (a deinstalaci při ukončení provozu vozidla), dopravu techniků na montáž / deinstalaci. Celková úspora nákladů na zavední a provoz fleet management systému, proti technikem instalovaným GPS zařízením, tak dosáhla 59%.

 

Zvládli jsme to i proto, že nás nabíjí nadšení, že můžeme svou prací, znalostmi, proaktivitou a skvělým systémem podporovat tak výjimečnou českou společnost v jejím růstu.

 

Bodové shrnutí přínosu spolupráce:

  • nahrazením jiného řešení měření teploty uspořeno 77% původních nákladů provozu fleet management systému a měření teploty nákladového prostoru
  • maximum jízd má registrovaného řidiče
  • flexibilní a proaktivní spolupráce, která podpořila rychlý růst z 200 na 2000 vozidel v 7 zemích během covidových restrikcí
  • použitím samoinstalačních (OBD) GPS zařízení a Bluetooth periferií uspořeno 59% nákladů proti běžným typům zařízení instalovaných v západní Evropě

 

Jak pokračuje naše spolupráce?

Vše co jsme v předchozích letech zavedli, přináší dál své ovoce. Nyní je již více času na hledání dalších úspor a optimalizací, další využívání z fleetu sbíraných dat.



Add a Comment